Menu
Your Cart

Zonnewijzers

Zonnewijzer

Een kwaliteitsproduct voor jaren, een zonnewijzer van KS Verlichting. Functionele sieraden voor iedere tuin!
Met de aanschaf van een KS zonnewijzer bent u in het bezit van een kwaliteitsproduct waar u nog jarenlang plezier van zult hebben. KS zonnewijzers worden met de grootst mogelijke zorg en met de kwalitatief beste materialen – o.a. een combinatie van messing, rood koper, en brons – vervaardigd. De zonnewijzers zijn allen handgemaakt door de Gildesmid van KS Verlichting.
 

De zon als uurwerk

De zonnewijzer is één van de oudste methoden om de tijd te meten. De door KS geproduceerde modellen zijn poolstijlzonnewijzers in de hoepelsfeer, een zusje van de vlakke muurzonnewijzer, die u nog veel op oude gebouwen tegenkomt. 

Het afstellen van een zonnewijzer

De horizontale stijl moet in Midden-Nederland onder een hoek van 52 graden worden geplaatst in het horizontale vlak. Alleen dan geeft uw zonnewijzer de exacte tijd aan. Voor Zuid-Nederland is dit 51 graden en voor Noord-Nederland 53 graden. Als u uit karton een rechte hoek knipt met een breedte van 78 mm en een lengte van 100mm heeft u een hoek van 52 graden. Let erop dat uw zonnewijzer waterpas staat. Dan bepaalt u de richting van de zonnewijzer. U kunt dat het beste doen met uw horloge. Richt de zonnewijzer naar het zuiden en zorg voor een correcte hoek. Bij tijden gaan we altijd uit van de Midden-Europese tijd. Hierbij moet u in de zomer één uur optellen (zomertijd!). Tevens heeft u voor de exacte tijdsbepaling een zogenaamde tijdvereffeningstabel nodig. Misschien is het wat ingewikkeld en helemaal zuiver zal niet altijd lukken. Gelukkig kunt u zich dan troosten met de gedachte, dat uw KS zonnewijzer gewoon een plaatje is om te zien en alleen daarom al een verrijking voor uw tuin is.